peminat??

nak cari ape??

Saturday, December 4, 2010

filem NGANGKUNG

wooot wooot!!! kah3
dah tgk ngangkung lom?? g r tgk,, sedap la jugak,,, cam rase popcorn
(g tgk wayg cam g picnik, beli mknn mcm ke hape)
 yg beno nye aq ni mmg baru je balik tgk ngangkung kat GSC mega mall, cite da lame kuar,, baru ari ni ade can g panggung, tambah lak musim ujan ni, nk kuar pn ssh, td pn mega sebok gle ngn manusia2 yg nk ber'krismas' x lme lg.
Aku x tau langsung pn sblm ni ape jadah nye NGANGKUNG. (bongok gak aq kan),,, rupe nye da tgk cite ni baru r tau yg ngangkung ni amalan org yg men judi no ramalan harian.. Ade mase ckit ni aq try gak la cr makne ngangkung kat google jap,,, hasil nye.....

TIADA!!! hampeh nye google... 
SAPE2 ADE INFO DETAIL PASAL NGANGKUNG TOLONG R SHARE...

citer ni nak kate lawak x sgt, seram pn x.. entah la,,, aq pn xtau nk kabo mende,,, aq layan je...
ni sinopsis pasal citer ni ngn ckit gambo2 watak lam cite tu... ckit je r ea,,, 

gambo atas ni watak utama dalam cite ni...
dr kiri:: AZIM  TASNIM  WAN
mmg cam gampang diorg belakon,,, agk2 aq leh x blakon cam diorg?? haha

kalau korg nak tau......
Filem ngangkung ni mengisahkan Azim, seorang pemandu lori  hidup sederhana kat perkampungan ngn isteri dye, Suri & anak perempuannya. Azim ade dua orang kawan baik iaitu Tasnim dan Wan. Tasnim dan Wan memang ‘kaki ekor’ 
dan aktiviti mereka memang diketahui oleh isteri masing-masing.
Azim yang asalnya tak menghiraukan aktiviti rakan-rakannya akhirnya terpengaruh juga kerana desakan dan kesempitan hidup. Tambah lak dengan kejayaan Tasnim mengubah hidup dye lepas menang nombor ekor hasil ngangkung. Mule2 dai hanya nk melihat, tp makin hari Azim makin seronok ikut si Tasnim dan Wan walaupun secara senyap tanpa pengetahuan Suri.
Pelbagai cara dan berbagai jenis bomoh diorg jumpa demi mendapatkan nombor untuk dibeli.

 gambo bomoh fist si azim tu jumpe utk dapatkan no,,, tp hampeh,,,, xd hasillll... padan muke..

 gambo bomoh second,,,, dye jumpe pas dye bengang sbb bomoh yg fist x menjadi... ni time klu korg
tgk kat trailer tu,,, ade yg mase si mamat ni nmpk budak lintas jalan ngn dye ngah tahan lori tu... 
Ni bomoh Siam ke Kelantan ke aq pn xtau lah..

OK!! sambung....
Banyak kejadian seram ngn kelako jadi sepanjang diorg mengangkung. Perubahan ketara dalam hidup si Azim berlaku bila dia terlibat lebih serius hingga mengabaikan keluarga sebab taksub nak dapatkan nombor ekor.  Tasnim dan Wan pn same jugak.

yg ni mase lepas dye balik jmp bomoh fist tu,,, si hantu tu ikut diorg balik n kacau c gemok tu,,, 
c gemok tu pn pengsan lalu dbawa ke hospital,,, cam bangang... bdn beso tp takot!! haha
kalau nak tau,,, part ni la yg macm seram ckit,,, ckit je r... sbb byk adegan TEKEJUT-TEKEJUT..


 yg ni bab lepas c sem ni jmp bomoh siam tu,, lepas dye da kaye,,, dye mcm x igt fmly dye,,, dye pn ade kene kacau hantu gak,,, hantu muke bengkak,,, haha...
  
k,,, lepas tu,,,
Sampai satu hari berlaku kejadian yang benar-benar mengubah hidup diorang, dan mase tu diorg insaf la ckit.. Nak tahu apa kesudahan hidup diorg? Berjaya x diorg dapatkan apa yang diorg hajati? Segalanya terjawab dalam “NGANGKUNG”. haa,,,, korg g r tgk sdiri,,,, mne leh gtau sume,,, x best n x GEMPAK la,,,

 kesimpulan nye,,,,,,, entah la,,, aq rase x seram la gak,,, tp da balik uma time
nak g toilet,,, teringat lak kat muke hantu tu... lahanat nye hantu!!!


ni la antara pelakon yg telibat n g teman aq tengok wayang,,,, 
cetttttt,,,,,, tpu je... kah3...
k,, selmt menonton...

Thursday, December 2, 2010

KUMAN + BAKTERIA = PENYAKIT

TAHUKAH ENGKAU WAHAI MANUSIA!!!, banyak benda di sekitar korang yang berpotensi menjadi sarang bakteria dan tempat berpindahnya virus, bakteria dan penyakit. Diantara semua benda yang sering dipegang, ada 10 benda paling kotor yang cukup membahayakan kesihatan walaupun sebenarnya nampak bersih.

Seperti kajian dari Health, berikut ini 10 benda paling
kotor yang sering dijumpai dalam kehidupan sehari-hari.

1.WANG



Semua orang suka wang, tapi pastinya tidak akan ada yang suka dengan bakteria didalamnya. Menurut Dr Darlington dari the Health Commissioner of New York, sekitar 135,000 bakteria ada pada wang, terutama wang kertas.


2. TOMBOL PINTU / BUTANG LAMPU

  


Biasanya orang terakhir atau pertama masuk di bilik adalah yang paling sering bersentuhan dengan butang lampu. Bakteria sangat senang hidup di kawasan yang banyak disentuh oleh banyak orang itu. Menurut ahli sanitasi, dalam setiap inci butang lampu / tombol pintu ada sekitar 217 bakteria yang boleh berpindah dari tangan ke tangan.
 

3. KEYBOARD KOMPUTER



ebuah kajian di Britain pernah menyebut bahawa bakteria yang ada di keyboard komputer lebih banyak daripada bakteria yang ada di tandas. Untuk itu sebaiknya bersihkan keyboard secara rutin dengan alat khusus pembersihan keyboard atau boleh juga dengan menggunakan kain basah.


4. TELEFON BIMBIT


 
Telefon bimbit adalah barang yang tidak boleh lepas dari kehidupan sehari-hari. Akibat tidak lepas itulah, maka telefon dijadikan tempat kegemaran bagi ribuan bakteria untuk menetap. Bakteria suka melekat pada telefon bimbit kerana suhu yang hangat dan sesuai
untuk pertumbuhannya. Untuk menghindarinya, kini sudah ada pelapis anti mikrob untuk telefon bimbit yang boleh melindungi telefon bimbit anda daripada bakteria dan mengurangkan risiko bakteria melekat pada wajah dan tangan anda.


5. MANGKUK TANDAS



Meskipun kelihatan bersih dan licin, tapi permukaan mangkuk tandas yang dibuat dari porselin sangat berpotensi sebagai tempat berpindahnya virus, bakteria dan penyakit-penyakit tertentu.
Data statistik menunjukkan, terdapat 295 bakteria dalam setiap inci permukaan tempat duduk tandas.


6. TROLI MEMBELI BELAH
 



Berbelanja menggunakan troli memang lebih mudah dan mengasyikkan. Tapi menurut penyelidik dari University of Arizona, troli ini mengandungi bakteria, air liur, dan bahan-bahan menjijikkan yang lain yang lebih banyak daripada eskalator, telefon awam bahkan bilik mandi umum.


7. REMOTE CONTROL





Seberapa sering anda menumpahkan makanan pada remote control dan tidak membersihkannya? Maka remote control, bakteria MRSA, SARS dan bakteria lain boleh masuk ke dalam tubuh. Jangan biarkan remote control menjadi ancaman apabila anda sedang asyik menonton TV.

8. TAB MANDI
 



Blk mandi adalah bahagian dalam rumah yang sering tidak dilupakan.
Ketika ada seseorang dalam keluarga yang terkena penyakit jangkitan staphylococcus, jangkitan saluran kencing, pneumonia, septicemia atau penyakit kulit, baru disedari bahawa tab mandi menjadi sarang bakteria. Percaya atau tidak, bakteria yang tergenang di dalam tab mandi lebih berbahaya daripada bakteria yang ada di dalam lubang tandas. Membersihkan tab mandi seminggu sekali boleh mengurangkan risiko penyakit yang tidak diingini.


9. SINGKI DAPUR


 
Dapur adalah tempat paling kotor diantara semua bahagian rumah yang lain, terutamanya pada singki. Ada sekitar 500,000 bakteria yang terdapat pada setiap inci singki. Untuk mengatasinya, cubalah membersihkan singki anda dengan setengah cawan
baking soda dan setengah cawan cuka. Setelah itu, jangan lupa siram dengan air untuk memastikan singki itu bersih.


10. SPAN CUCIAN



Alat untuk mencuci pinggan ini adalah barang yang sangat berpotensi dijadikan tempat berkembangnya bakteria kerana memiliki kelembapan yang tinggi dan pori-pori yang kecil. Salah satu cara terbaik untuk menghilangkan bakteria dari barang ini adalah
dengan memanaskannya dalam microwave selama 60 saat.


SO.... LU PKIR LA SDIRI....

cadangan.... 
andai kate arini korg da byk tepegang bakteria/kuman kat bende-bende
yang aq tunjuk kn ni,,,,, g r mandi.. mandi ngn air cap CLOROX...

Tuesday, November 30, 2010

ANDAi KATE bETA.... ( negetiv version)

  • SAKIT- series aq x g klinik, sbb aq xnk risau. wat nye doc. ckp aq nak mati ke,, mmg kompem aq mati trus. aq akan g klink untk dpt MC je. dpt r cuti,.. lau x dpt,,,, ape lg, potostat r org len nye,, edit name ng tarikh... :-)
  • XCIDENT-  haaa,,, dlm situasi ni ade 3 keadaan.. fist, lau aq besalah,, mmg aq buat2 x basalah n cari ksalahan org yg aq langgo tu.. lantak r ape jadi pn.. yg penting aq xnk kalah,,, tp lau mmg terg2 aq salah aq redha je la,,, second, lau mmg ternyata aq x salah,, aq nk mtak duit ganti rugi bayk2 kat mahluk yg langgo aq tu... lantak r,, sape soh x hati2... tu pn lau aq hdp g pas kene langgo. lau mati,, aq jadi antu aku kaco org tu.. hak3,... last situasi, kalau aq xcident ngn kawan aq,,, tp dye drive.. aq rase aq senyap je kot.. kang ckp byk2 kang kompem lam hati dye ckp,,"ko la bwk sial ni,, ".. so,,, diam sudah!.
  • DIROMPAK-aq nk ckp kat perompak tu.... AMEK R APE KO NK AMEK,,.. APE2 HAL KT JUMPA KAT AHIRAT... JGN LUPE CURI SEJADAH AQ TU SEKALI,, KOT2 KO NK SMAYANG PAS NI... 
  • TAMBAH SEM LG- weeehhuuuuu... hahaha... aq sym je r... nk wat cane.. mmg aq BODO... (berkat doa kwn2 yg sokmo ckp aq bodo)
  • PENGANGGUR- sialan,,,, mane mungkin dow aq menganggur,,, byk g keje.... lau aq menganggur pn mybe sbb aq da jd ank jutawan r kot,,, mmg aq dok uma mkn tdo n on9 je r,,, pastu g jln2... 
LAST SEKALI..

  •  ANDAI AKU MATI- tentu la aq sedeh sbb aq xd sape2 kat sane t,,, xtau r lau korg suke kot.. tp yg aq harap, korg masih igt aq smpi bile2 n still anggap aq sbg kawan korg,,, trimas,,,,
 xd motif..saje letak gambo ni... sbb nak gtau yg aq mmg suke tdo pas blk kelas,, xyh salin bju,, letak pale kompem lelap

Sunday, November 28, 2010

aedes.. joM ganyang aedes..... (kempen anti denggi 2010)

petikan B.HArian ... aznil hj nawawi.

JGN BIARKAN KWAN SAYA MENINGGALKAN KITA BEGITU SAHAJA,

  "Masalah denggi bukan masalah kerajaan tetapi kita. Kita jangan bertindak hanya setelah ahli keluarga atau rakan terdekat sendiri menjadi mangsa.'

"Sudah sampai masanya kita mengambil tanggungjawab dan tidak terlalu bergantung kepada kerajaan dalam usaha membasmi aedes dan mencegahnya dari awal,"



cara2 mencegah + bunuh nyamok setan ni..
senang je... x sampai sepuluh minit, hapuskan tempt pembiakan binatang tu .. alah,,, korg x kn x tau.... lu pikir la sendiri...  ok,, selamat beramal,,,,

bace, jgn x bace

DOA UNTUK SAHABATKU…

Ya Allah

panjangkanlah umur sahabatku Kurniakanlah
kesihatan yang baik padanya,terangi hatinya
dengan nur pancaran iman.Tetapkanlah hatinya,
perluaskanlahrezekinya, dekatknlah hatinya
kepada kebaikan,jauhkanlah hatinya pada kejahatan,
tunaikanlah hajatnya baik hajat dalam agama,dunia
dan akhirat

Ya Muhaimin

jika dia jatuh hati izinkanlah dia menyentuh hati
seseorang yang hatinya
tertaut padaMu agar tidak terjatuh dia dalam jurang
cinta nafsu?Jagalah hatinya agar tidak berpaling
daripadamelabuhkan hatinya pada hatiMu.jika dia
rindu,rindukanlah dia
pada seseorang yang merindui syahid di jalanMu

Ya Allah

Jangan biarkan sahabatku tertatih dan terjatuh
dalam perjalanan panjang menyeru manusia kejalanMu
jika kau halalkan aku merindui sahabatku,janganlah
aku melampaui batas sehingga melupakan daku pada
cinta hakiki,rindu abadi dan kasih sejati hanya
untukMu

Ya Allah

kurniakanlah sahabatku kesenangan,ketenangan,
kecemerlangan hidup di dunia akhirat kelak..