peminat??

nak cari ape??

Friday, March 18, 2011

kerja, bekerja dan mengerjakan

SALAM SATU MALAYSIA,,, (gaya pemberite)



Lame gila n gile lame lah jugak x updates blog ni..
sibuk buzy x sempat malas and xd idea sejak kebelakangan ni,
bkn ape, dulu tu stdy xpenat, mlm ade boleh la bazir mase ngadap kejadah blog ni,
skrg da keje, malam da letih, malas nk befikir da..
mmg agak gembire sbb da dpt kerja tetap,,, dalam bidang sendiri lak, (civil engineering)
event lom grade/konvo lg,,
ni la name nye rezki,, bkn semua org leh dpt peluang gini,, ade yg kene smpi setahn baru ade dpt keje, 
aq yg baru sbulan jagung grad, da dpt keje da, 
aq nasihat kan , jgn r memilih kerja,, memilih gaji xpe kot,, haha
tambah2 lg yg mals nk mencari kerja tu,, ape ko igt kerja tu tunggu ko ke?
xpe,, da byk duit kn?



ok2, nak cite ckit pasal kerja aku.
basicly aq dilahirkan mmg ber background kan civil engineering(construction),
stdy pn dr sekolah mnengah dlm bdg ni,,
so,, abis je blajo(dip in civil engineering UTM) bln 12 aritu, n dpt result bln 2 ,
aku dgn gembiranya mencube mencari kerja lah..
wlupn boleh je klu nk kerja ngn family,, tp better cube kerja ngn org len,
utk dpt pengalaman yg lebih ckit.

bkerja dgn company yg bernama OKA concrete industries sdn bhd.
cawangan gambang kuantan,, aq di ofer mnjdi site supervisor.
cehhh,,, yg bes tu,, arini inteview, esk dpt terus... waaa,,, syukur2..
site supervisor ialah penyelia tapak,, tau?
so,, ari2 aq kene g site tgk org buat kerja,, cek quality kerja yg dihasilkan, n yg plg penting,supervisor adlh org tengah antara subkontraktor n majikan,,
x susah mane pn kerja, tp susah untuk berinteraksi dgn pekrja2 yg x paham bhs mlaysia/inggeris je..
(vietnam,pakistan,etc)









satu lg,, company ni bkn syrikat binaan, tp syrikat yg membuat bahan2 binaan,
contoh piling, culvert, pipe etc...
lebih kpd industries/kuari la,
so, aku lebh dikenali sbg production supervisor yg ditugaskan menjage bhgn piling maker..
agak2 ade yg xtau ke ape itu piling?? cr sendiri dlm google..
susah ckit la gak sbb piling byk jenis, size, kelas,... so,,  kene la pastikan piling tu ok utk dijual.
dsbbkan pekerja bwh jagaan aku sume bkn malaysian, ari2 setipa kali masuk kerja aku bertukar jdi org pakistan n vietnam,, agak tension gak disitu.
kerja aq x setiap jam la dok kat site yg panas nk mampos tu,, 2 3 kali je aq g,,
seblm lunch n sblm balik dah r,, dok tgk mereke2 bekerja, cek2, pastu balik la ke ofis buat report lak,
report bkn mcm report polis ye... report kerja la,,
da siap bole lah ber fb, ber on9, bertido ,,, haha,, (pastikan bos x nmpk)
tiap2 ari kerja kol 8 pg smpi 5 ptg, rehat kol 10 pg n 12 tgh hr..
yg x best nye cuti sehari saje... hadoiii... ahad aje.
xpe2.... nnt bese la tu,, dok uma bkn ade ape pn..

da,,,,, xd mende nk crite lg,,, kepade sape2 yg xd kerja tu,, g r cari.
sampi bile nk mnganggur n harpkan duit mak bpk,...
cehhh... klu yg mmg da kaye tu xpe la,,, ko nye hal lah...
aku nasihat pade yg x sedo dr je.,.. sedo2 la yek whi manusia,,
k,,, slmt bekerja... 








--->> pastikan kerja anda berbaloi-baloi utk hdup anda n org tersayang... :-)



bace, jgn x bace

DOA UNTUK SAHABATKU…

Ya Allah

panjangkanlah umur sahabatku Kurniakanlah
kesihatan yang baik padanya,terangi hatinya
dengan nur pancaran iman.Tetapkanlah hatinya,
perluaskanlahrezekinya, dekatknlah hatinya
kepada kebaikan,jauhkanlah hatinya pada kejahatan,
tunaikanlah hajatnya baik hajat dalam agama,dunia
dan akhirat

Ya Muhaimin

jika dia jatuh hati izinkanlah dia menyentuh hati
seseorang yang hatinya
tertaut padaMu agar tidak terjatuh dia dalam jurang
cinta nafsu?Jagalah hatinya agar tidak berpaling
daripadamelabuhkan hatinya pada hatiMu.jika dia
rindu,rindukanlah dia
pada seseorang yang merindui syahid di jalanMu

Ya Allah

Jangan biarkan sahabatku tertatih dan terjatuh
dalam perjalanan panjang menyeru manusia kejalanMu
jika kau halalkan aku merindui sahabatku,janganlah
aku melampaui batas sehingga melupakan daku pada
cinta hakiki,rindu abadi dan kasih sejati hanya
untukMu

Ya Allah

kurniakanlah sahabatku kesenangan,ketenangan,
kecemerlangan hidup di dunia akhirat kelak..